En filosofi om ovillkorlig acceptans

Kan man ovillkorligt acceptera allt?

Man kan även fortsätta med att även ställa frågan: ”skall man ovillkorligt acceptera allt?” Ja, båda frågorna kan ju röra sig i många dimensioner men det vi här kommer att tala om är att vi på ett objektivt sätt accepterar saker och ting som dom är. Acceptera sig själv, andra och livet och dess förutsättningar. Att ta till sig ett förhållningssätt som innebär ovillkorlig acceptans av saker och ting kan vara nyckeln till att komma över känslomässiga problem som hör samman med ditt beroendeproblem. Den ovillkorliga acceptansen innebär att synen på livet och dess förutsättningar bör ske på ett mer neutralt och balanserat sätt.

Den ovillkorliga acceptansen av livet

Kanske du dömmer livet och dess förutsättningar som totalt orättvist eller katastrofalt. Det kan låta; ”livet är fruktansvärt! Varför går alltid allt åt skogen?” Men, ingens liv är helt och hållet fruktansvärt eller en katastrof. Hur illa det än kan te sig så har det hänt goda saker i ditt liv. Det finns alltså en balans, en objektivitet i ditt liv, som det kan löna sig att anamma. Detta kan ske genom att acceptera att det finns många saker du inte kan påverka. Genom att acceptansen av livet och dess förutsättningar kan det bli lättare att se det som erbjuds. Det kan även bli lättare att ta emot det som erbjuds.

Den ovillkorliga acceptansen av dig själv

Det här innebär att du är värdefull precis som du är. Du är inte dina beteenden. Du är något helt annat. Du är en människa som gjort bra saker och mindre bra saker. Så är det för oss alla. Och, du är lika mycket värd som alla andra människor. Det är fel att jämföra oss med andra. Det är som att jämföra färger. Ingen kan väl säga att blått är bättre än grönt? Är grönt en dålig färg? Är blått en bra färg? Ja, du förstår säkert vad som menas.

Acceptera dig själv som en människa som är lika värdefull som någon annan. Om du gjort dåliga saker i ditt förflutna. Acceptera att du gjort dem och att du inte kan ändra på det men du kan ändra på det du gör i framtiden.

Läs mer om den ovillkorliga acceptansen av dig själv i ett tidigare inlägg.

Den ovillkorliga acceptansen av andra

Du kanske dömer andra på samma sätt som du dömmer dig själv? Felaktiga grova stämplar och på ett överdrivet sätt. Om du accepterar att andra personer kan göra misstag och dåliga saker. Då blir det även lättare att acceptera dig själv och dina handlingar. Det är lika skadligt att döma andra människor som dåliga eller bra människor som det är att döma dig själv på samma sätt.

Sammantaget innebär inte den ovillkorliga acceptansen av allt att du tycker att allt som du gjort eller hänt dig är bra. Men, om du vill förändra saker och ting måste du acceptera att det har hänt på ett objektivt och sanningsenligt sätt. Du måste även acceptera de förutsättningar som finns i livet. Vissa saker kan du acceptera direkt bara du förstår att värdet i acceptansen. Andra kan ta lång tid att acceptera.

Att acceptera att du har en beroendeproblematik är det första steget mot förändring.

MVH / Joel

Lämna en kommentar