Motivation att sluta dricka

Att hitta motivation till att sluta dricka

Motivation är nyckeln till att sluta dricka och bli nykter. Det är den som driver dig framåt när det är enkelt och när det är svårt. Speciellt viktigt med en god motivation är det förstås när sugen sätter in och dom där ”ähh, vad tusan.. en liten öl kan väl inte skada?” dyker upp i huvudet tillsammans med andra liknande tankar.

Det är du som har makten över dig själv och de val du gör. Ibland kanske det inte känns så och naturligtvis känns det verkligen inte så, speciellt då när du tagit ett återfall. Du har åter blivit riktigt full trots alla högtidliga löften till dig själv och din omgivning. ”Nu är det slut!”, ”Jag har tagit den sista fyllan, det lovar jag er…!” kan det låta. Men en tid senare visade det sig att detta löfte inte höll så långt.

Varför tog jag det där återfallet?

Ja, ibland är det inte helt lätt att svara på vad som hände egentligen. Du kan dra oss till minnes att du hade sug och kanske till och med vet vad som triggade dig? Men vi säger att du kommit en bit på vägen och du har lärt dig några verktyg som skulle hjälpa dig att motarbeta eller till och med oskadliggöra dina alkoholsug. Men du hade liksom ingen lust att använda dom sugen kom. Det enda du tänkte på var att få dricka. Kanske man här då kan se två typer av grundorsaker till ditt återfall.

Nämligen:

1. Din motivation till nykterhet höll inte

Du kanske inte jobbat med att reda ut dina värderingar ordentligt? För att kunna hålla emot när alkoholsuget kommer måste du veta exakt vad du värderar högst i livet och vilka handlingar som stödjer det. När du ordentligt förstått vad du behöver göra och inte göra är det lättare att plocka fram verktyg för att bearbeta suget. Du får med en stark motivationen en vilja som kan bära dig igenom även de svåraste prövningarna i ditt liv.

2. Din vana att dricka för att lösa problem vann

I början av din nykterhet har du kanske inte hunnit att lära om från din ovana att dricka för att lösa dina problem. Du är så van att det går av bara farten. Du har gjort det så många gånger. Under kanske 20, 30 eller 40 år? Detta gör att det är väldigt viktigt att jobba ordentligt med att bryta dina dåliga vanor. Viktigt att titta på vad är det som i grunden orsakat dessa ovanor. Kanske kan det vara rädslor, sorg eller något annat?

Hur hittar vi då en långsiktig stabil motivation?

Någonstans på vägen gick du fel och tappade det som du värderar högst i livet. Det som du säger att du värderar högst i livet är inte det som du med dina handlingar och ord värderar högst. Ja, så är det nog annars hade du ju inte behövt läsa den här texten. Du säger att din familj är det du värderar högst men dina handlingar säger att det är en treliters bag-in-box som ligger överst på din lista. Bara insikten att det är på det här sättet bidrar starkt till din motivation. Ett första steg mot en stabil motivation har tagits när du inser detta. Kanske du vill förneka att det är på det här sättet. Men, att objektivt titta på hur du lever ditt liv verkligen ser ut bör få dig på andra tankar.

Vidare, som nästa steg, är att titta på hur vissa vanor och ovanor påverkar ditt liv. Att dricka ett glas vin kan till exempel dämpa din ångest för stunden. Kortsiktigt kan du ju tycka att detta är en bra lösning. Men, vad händer då långsiktigt? Troligtvis kan du inte stoppa vid bara ett glas utan det blir två – tre flaskor och du kommer åter för sent till jobbet. Långsiktigt kan det då innebära att du helt enkelt blir av med jobbet. Om, du ser till att du har koll på vad som är bra och dåligt för dig både kort- som långsiktigt kan du öka din motivation.

Något annat du kan göra är att sätta upp mål för ditt liv och i detalj redogöra för hur du skall ta dig till dessa mål. Detta bygger din motivation på så sätt att du tydliggjort vad du måste göra för att nå dina mål. En blöt kväll på stan ingår med all säkerhet inte i de handlingar du behöver ta för att nå dina mål.

Så sammanfattningen av detta blogginlägg är helt enkelt: ”Skaffa dig motivation till att vara nykter och utveckla nya förnuftiga vanor som ger dig ett gott liv”

Du har makten över dig själv och dina handlingar. Ibland behöver dock en och annan av oss träna på att förändra våra vanor och hitta motivationen att göra det.

Men, alla kan förändra sina vanor. Spelar ingen roll hur gammal du är eller hur länge du druckit. Även du kan få en stabil nykterhet.

Lycka till!

Joel Magnusson