Hur skall jag stoppa alkoholsuget?

Bra metod för att stoppa alkoholsuget?

Att stoppa alkoholsuget kan vara väldigt jobbigt för den som har ett besvärligt alkoholberoende. Speciellt de första dagarna kan det kännas mycket svårt. Det gäller dock att hålla ut och att ta till de medel som behövs. En av de viktigaste sakerna att hålla i minnet den här tiden är att suget kommer att minska över tid. Ju längre tid vi varit nyktra desto lättare blir det att håla sugens styrka på en låg nivå. De blir även allt mer sällsynta med tiden.

Sugen går över och blir svagare med tiden

Nåja, det är ju en klen tröst att sugen försvinner med tiden om vi ju bara varit nyktra någon eller några dagar. Det finns dock en hel del tekniker och verktyg inom SMART Recovery Sveriges program som kan hjälpa dig. En av dessa är ABC verktyget för att bli av med alkoholsug. Det är ett verktyg som utvecklats inte bara för att ta hand om sug om man är beroende utan även för att ta hand om tankar och därpå följande känslor. Med andra ord så lär detta verktyg oss att vi är ansvariga för våra känslor då vi kan reglera de tankar som ligger till grund för känslor hos oss själva.

Gör din läxa med dina gamla sug

Genom att sätta sig ner med papper och penna och fundera på vilka händelser som triggat oss att få ett alkoholsug som sedan lett till att vi druckit, kan vi lära oss reglera dessa situationer bättre i framtiden. Men hur skall jag hinna det när väl alkoholsuget slår till? Då har jag ju inte varken tid eller lust att sitta ner i lugn och ro och jobba med några övningar… Precis, mycket vanligt att man i det läget inte har lust. men du har säkerligen en massa händelser i ditt förflutna du kan plocka fram ur minnet och analysera? Testa det! På så sätt blir du mer observant och får nya lösningar än att dricka i framtiden.

Verktyg som kan hjälpa dig

Du kan även fylla på med kunskap om andra verktyg och tricks för att bli av med dina alkoholsug på SMART Recovery USA eller så kan du kika på ett föregående blogginlägg om hur man använder ABC verktyget för att bli av med sug. Lite annorlunda exempel än den vi länkat till ovan.

Gå in på SMART Recovery’s sida ovan och ls på hur det fungerar och jobba sedan med ett eller ett par händelser från ditt förflutna.

Ett bra sätt att lära sig mer om hur man hanterar sug är att beställa och läsa SMART Recovery Sverige’s självhjälpsbok. Punkt nummer två i programmet handlar just om sug och den delen av självhjälpsboken tar upp många bra verktyg och metoder du kan använda dig av.

Lycka till!

Joel Magnusson

Lämna en kommentar